KONYA / ÇUMRA - Taşağıl Ortaokulu

TÜBİTAK BİLİM SÖYLEŞİLERİ

TÜBİTAK BİLİM SÖYLEŞİSİ OKULUMUZDA YAPILDI

Öğrencilerimizde bilimsel farkındalığı arttırmak ve bilim iletişimini toplumumuzda daha geniş çevrelere ulaştırmak için TÜBİTAK tarafından desteklenen Bilim Söyleşileri Programımızı 1 Nisan 2022 tarihinde saat: 14.00'da okulumuzda gerçekleştirdik.

Okul idaresi olarak öğrencilerimizin bilim insanları ile buluşmalarını ve onları rol model almalarını çok önemsiyoruz. Okulumuzda bilimsel anlamda ilk defa böyle bir etkinliği gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz. Bu tür etkinliklerin devamını ilerleyen zamanlarda yapmaya devam edeceğiz. Öğrencilerimize ve öğretmenlerimize büyük bir merak ve dikkatle dinledikleri, soruları ile katılım sağladıkları için teşekkür ederim.  Bize bu güzel bilgi atmosferini sağlayan TÜBİTAK'a, değerli bilgilerini bizimle paylaşan Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Biyoloji A.B.D. Prof. Dr. Ali ALAŞ'a okul yönetimi, öğretmenleri ve öğrencileri adına teşekkür ederim.

03-04-202203-04-202203-04-202203-04-202203-04-202203-04-202203-04-202203-04-202203-04-202203-04-202203-04-202203-04-202203-04-202203-04-202203-04-202203-04-2022

TAŞAĞIL ORTAOKULUNDA BİLİM SÖYLEŞİSİ

Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi ABD öğretim üyesi Prof. Dr. Ali ALAŞ tarafından, TÜBİTAK 2022 yılı Bilim Söyleşileri kapsamında Taşağıl Ortaokulu öğretmen ve öğrencileri ile söyleşi etkinliği yapıldı. Söyleşi konusu "ATIK SUDAN ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETMEK MÜMKÜN MÜDÜR?" idi.

"Söyleşimiz Atık Su Nedir? sorusu ile başladı ve su çeşitlerinden, suyun insan hayatı ve doğadaki öneminden, ülkemizdeki göllerden ve oluşumlarından bahsedildi. Ayrıca su kaynaklarını tasarruflu kullanmanın çok önemli olduğu vurgulandı.

Evlerimizde, işyerlerimizde çeşitli sebeplerle kullandığımız suların kanalizasyon sistemine verildiğini, verilen atık suların arıtılma aşamalarının nasıl olduğuna değinildi. Konya Büyükşehir Belediyesi Atık su Arıtma Tesislerinin işleyişi hakkında bilgi verilerek, Konya Atık Su Arıtma Tesisi 3D Animasyon videosu öğrencilerimize izletildi ve gerekli açıklamalar yapıldı.

Arıtılan suların bir kısmının mor şebeke vasıtasıyla Konya ilimizde yer alan park ve bahçelerin sulanmasında kullanıldığı ifade edildi. Ayrıca tesiste atık su arıtımı sonucu elde edilen çamurun yenilenebilir enerji elde etmede önemli bir kaynak olduğu belirtildi. Söz konusu su arıtma tesislerinde atık çamurdan biyogaz üretildiğine de değinildi. Bu biyogazın saflaştırıldıktan sonra elektrik motorlarına verilerek elektrik üretildiği anlatıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi Atık su Arıtma tesislerinin atık sudan elektrik üretimi yapan ilk lisanslı tesis olduğunu vurgulandı. Elde edilen enerji ile 5.276 konutun tüm elektrik ihtiyaçları karşılanabileceği ifade edildi. Son olarak biyogaz üretiminden sonra besleyicilik değerleri çok yüksek olan atık çamurun çiftçilere gübre olarak verildiğini, atık çamur gübresinin bir kısmı ile çim üretildiği söylendi.

Etkinlik sonunda Okul Müdürü Rukiye BAYRAM tarafından Prof. Dr. Ali ALAŞ'a TÜBİTAK adına Teşekkür Belgesi takdim edilerek söyleşimiz sona erdi.

Yayın: 03.04.2022 - Güncelleme: 03.04.2022 21:01 - Görüntülenme: 510